Reklamácia kosačky




Reklamácia je nepríjemná záležitosť ako pre zákazníka - užívateľa, tak aj pre obchodníka, ktorý garantuje nezávadnosť stroja. V prípade problémov s novou, alebo zánovnou kosačkou sa zákazník prirodzene obracia na "svojho" predajcu. Nie vždy ale ide všetko ľahko :-)


Na čo sa vzťahuje záruka pri kosačke.


- záruka ( nielen pri kosačke ) sa vzťahuje na výrobné a materiálové vady.

To znamená že kosačku môžeme reklamovať ak je podozrenie na chybu pri výrobe, alebo vadu materiálu.

 Povedzme si však otvorene, že v dnešnej modernej dobe plnej robotov a  počítačom riadených obrábacích strojov sa výrobné vady vyskytujú minimálne. Najčastejšie je porucha kosačky spôsobená zanedbanou údržbou, alebo zlým zaobchádzaním.


Na čo sa nevzťahuje záruka pri kosačke.


 - hlavne na spotrebný "údržbový" materiál, ako sú filtre, sviečky, remene a samozrejme náplne

 - na diely podliehajúce prirodzenému opotrebeniu ako ložiská, klinové remene a pod.

- hlavne na neodbornú manipuláciu v rozpore z návodom na použitie, zanedbanú údržbu, hrubé zaobchádzanie

Tak ako to vlastne s tou zárukou je?


Podľa toho čo som doteraz napísal, to znie akoby sa záruka na kosačku vlastne vôbec nevzťahovala. Veď skoro každá súčasť kosačky sa skôr, či neskôr opotrebuje.  Samozrejme áno, opotrebuje, ale kým sa tak stane uplynie omnoho viac času ako je zákonná záručná doba. Bežná životnosť kosačky pri primeranej údržbe je asi 7 až 10 rokov. Samozrejme záleží od "primeranej údržby " :-)

Každý zákazník sa po zakúpení stroja stáva majiteľom kosačky. To znamená, že v prvom rade je ako majiteľ zodpovedný za stav a spôsob používania svojho stroja. Záruka má súžiť ako poistka pre prípad spomínanej výrobnej a materiálovej vady.

Počas svojej praxe som videl kosačky, ktoré mali 3 mesiace a vyzerali ako 10 ročné "zhumplované" mašiny a naopak 10 ročné stroje, ktoré vyzerali, že ešte ani nekosili. Všetko je teda hlavne o nás užívateľoch ako sa o svojich kosiacich pomocníkov staráme.

Najčastejšie omyly pri reklamácií kosačky.


- veď je to kosačka, musí to niečo vydržať
Túto vetu by som zarámovanú zavesil nad dvere každého servisu :-)
Používajú ju zákazníci s odlomenými najrôznejšími páčkami, skrutkami, tiahlami, prípadne s ohnutou celou kľukou.

- treba si uvedomiť že kosačka je na kosenie trávy, nie kmeňov stromov, prípadne roxorov, alebo obrubníkov. Nabúrané auto tiež nikto nereklamuje.

- rovnako plastové páčky a tiahla sú naozaj s plastu a dajú sa zlomiť

- motor dymí ako stará lokomotíva a my nič mi muzikanti :-)
Motor dymí, keď spaľuje olej, ktorý by spaľovať rozhodne nemal. Olej sa dostane do výfuku naklonením kosačky na bok, alebo dopredu. Po zohriatí výfuku olej horí a dymí. Opäť nieje dôvod na reklamáciu, pretože kosačka sa nakláňať nemá a je to aj v návode.

- motor nemá výkon, prípadne vôbec neštartuje
A po otvorení krytu vzduchového filtra ho ani nevidno, prípadne je zaliaty olejom z naklonenia stroja. Motor na svoje správne fungovanie potrebuje okrem paliva aj vzduch, veľa vzduchu. Je to akoby som chcel bežať a dám si na hlavu igelitovú tašku :-) asi by sa mi dobre nebežalo.

Záruka a reklamácia bude vždy najvášnivejšie diskutovaná téma, pretože má predsa každý svoju pravdu. Týmto článkom som sa aspoň trochu pokúsil osvetliť technickú stránku veci a to, že nie vždy je na vine výrobok :-)

Vaše zážitky s reklamáciami nezabudnite pridať do komentárov, možno to pomôže ostatným.

3 komentáre:

  1. Hľadáte legitímnu pôžičku? Ponúkame pôžičky všetkých druhov potenciálnym jednotlivcom, spoločnostiam, spolupracujúcim orgánom a organizáciám. V prípade záujmu sa na nás obráťte prostredníctvom e-mailu: Dellastaylors@yahoo.com whatsapp na +1 (209) 251-1529

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ik zit al een paar jaar in de helderziende industrie, maar dit werd niet weerspiegeld in het aantal klanten dat ik aantrok. Mike Harris kon me helpen 90.500 euro binnen te halen om mijn bedrijf weer op de rit te krijgen. Nadat hij me had geholpen om de lening te krijgen, heb ik gebruik gemaakt van zijn marketingdiensten en nu gaat het goed, neem contact op met dit leningbedrijf voor hulp, dit is daar e-mail via (servicepersoonlijke.aanbieding@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fast online loans under the most favorable conditions! 2% interest. Contact us via (Whats App) number:+917310847059 contact email id : sumitihomelend@gmail.com

    Mr. Sumiti.

    OdpovedaťOdstrániť