Ako si vybrať kosačku - 4. časť: S pojazdom, alebo bez



Pojazd na kosačke je vcelku dobrá pomôcka, ktorá uľahčuje prácu. Kosačka s pojazdom sa však nehodí do každej záhrady.


Pri kosačke s pojazdom si už na prvý pohľad všimneme druhú páku na rukoväti. Po stlačení sa stroj pohne dopredu bez použitia sily. Niektoré modely kosačiek umožňujú reguláciu rýchlosti pohonu. Väčšina, hlavne lacnejších strojov používa iba jednu rýchlosť, takže si na to treba jednoducho zvyknúť. Poháňané sú vždy zadné kolesá, hoci verzia 4x4 by bola zaujímavá :-). O prenos sily od motora na prevodovku sa stará klinový remeň.


Všeobecne sa hovorí, že do väčšej záhrady by sa mala automaticky použiť kosačka s pojazdom, čo nie je vždy pravda. Mnohí ľudia využívajú plochu záhrady aj inak ako len na trávnik. To znamená, že ak je záhrada prerušovaná rôznymi záhonmi, stromami, kríkami tak si treba zvážiť, akú najdlhšiu časť budete kosiť bez prerušenia. V prípade, že táto plocha nie je dlhá, tak sa tam kosačka s pojazdom nemusí hodiť.


Viacerí výrobcovia predávajú rovnaké modely kosačiek s pojazdom aj bez pojazdu. Rozdiel je samozrejme v hmotnosti, keďže do kosačky s pojazdom je umiestnená prevodovka. Rozdiel v hmotnosti je väčšinou okolo 3 kg a v cene cca 70€.


Ak sa rozhodnete pre kosačku s pojazdom treba samozrejme myslieť aj na údržbu hnacieho mechanizmu. Jedná sa hlavne o kontrolu klinového remeňa a prípadné napnutie.

Prevodovka kosačky


Pozri aj:
Ako si vybrať kosačku - 1. časť: Veľkosť záhrady
Ako si vybrať kosačku - 2. časť: Elektrickú, alebo benzínovú
Ako si vybrať kosačku - 3. časť: Podvozok (šasi) kosačky
Ako si vybrať kosačku - 5. časť: Funkcie kosačiek
Ako si vybrať kosačku - 6. časť: Výrobca a predajca

4 komentáre:

  1. vsetko by bolo OK, len ti "mnohy ludia".... katastrofalna slovencina, takmer ako v komercnych televiziach a horoskopoch.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Opravene dik za upozornenie, sice dost kriticke ale predsa. Snazim sa texty pravopisne kontrolovat pred publikovanim,niekedy sa chyba stane. Este raz dik.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Cena prevodovka pojazdu kosacky TLD484TR

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Určite kosačku s pojazdom. Je to taká úľava. Len kosačku řídím a ona si ide sama. Kosačku máme už koľko rokov a stále funguje. Len manžel tento rok musel objednať nejaké náhradné diely a trochu ju opraviť, ale za dopoludnie to mal hotové :-).

    OdpovedaťOdstrániť