História spoločnosti Partner


Pôvodne továreň na vŕtačky do skaly. AB Bergborrmaskiner v Mölndal, Göteborg, začala v roku 1949 vyvíjať celkom nový výrobok. Výsledkom – pomenovaným Be-Bo po továrni – bola úplne prvá reťazová píla vyrobená vo Švédsku. V priebehu 50. rokov minulého storočia sa stala značka Be-Bo hlavnou značkou reťazových píl vo Švédsku a nezanedbateľne posilnila mechanizáciu lesníctva v Škandinávii.

V roku 1954 predstavila továreň nasledovníka Be-Bo nazvaného Partner C6. Meno sa zdalo byť príhodné a odvtedy boli všetky nové modely nazývané Partner. Po Partner C6 nasledovala Partner R11 a X21, ktoré mali medzinárodný úspech a krátko na to bola spoločnosť premenovaná na AB Partner.
Partner C6
V priebehu 60. rokov sa Partner stal hlavným výrobcom reťazových píl v západnej Európe so stále sa zvyšujúcim podielom vývozu. Spoločnosť rozšírila výrobný program o motory pre motokáry a benzínové rozbrusovacie píly. Vynález benzínovej rozbrusovacej píly bol plne vyvinutý v tejto továrni.


Niekoľko svetových prvenstiev
Inovované modely Partner z 60. a začiatku 70. rokov mali niekoľko svetových prvenstiev ako je brzda reťaze a vyhrievané rukoväte. Pokračujúci úspech predaja viedol k výstavbe veľkého, nového výrobného závodu, kde bola zahájená výroba širokého a ambiciózneho programu reťazových píl a počet zamestnancov dosiahol svojho najvyššieho počtu.

Koncom 70. rokov boli všetci traja švédsky výrobcovia reťazových píl odkúpený spoločnosťou Electrolux. Noví vlastníci rozhodli, že výrobky Partner budú od tohto momentu predávané výhradne ako poloprofesionálna a hobby značka.


Kompletný záhradný program
V roku 1990 predstavil Partner kompletný program benzínových záhradných strojov. Ako doplnok k reťazovým pílam a krovinorezom zahŕňal ponuku niekoľkých kosačiek na trávu a záhradné traktory spoločne s prvým záhradným vysávačom v Európe. Transformácia značky na spotrebnú bola vtedy dokončená.

Nová ponuka výrobkov sa rýchlo osvedčila ako veľmi úspešná. Medzi najpredávanejšie výrobky sa zaradili záhradné traktory a ľahké vyžínače na trávu nazvané Colibri. V roku 2003 predstavil Partner v Európe kosačky na trávu s vysokými zadnými kolesami, jedinečný vývojový dizajn pre túto kategóriu výrobkov. V roku 2006 sa Electrolux zbavil záhradných značiek vrátane Partnera a tieto všetky boli zaradené do novo sa formujúcej spoločnosti Husqvarna AB.
Partner R11
Zdroj: partner.biz

Pozri aj:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára