História motorových píl McCulloch


Len v nedávnej minulosti, bol výrub stromov prácou pre dvoch mužov s ručnými pílami. Práce boli nudné a namáhavé. S príchodom motorových reťazových píl sa znížila námaha práce a vzrástla jej produktivita. Jeden z mužov, ktorý pomáhal pri vývoji reťazovej píly bol aj Robert McCulloch z Milwaukee vo Wisconsine.

McCulloch korporácia:

McCulloch Corporation bola založená v roku 1943 pod pôvodným názvom McCulloch Motors Corporation. Robert McCulloch z Milwaukee mal spoločnosť špecializujúcu sa na výrobu malých dvojtaktných motorov. V roku 1946 Bob McCulloch presťahoval svoju firmu do Los Angeles v Kalifornii. O dva roky neskôr bola vyrobená prvá reťazová píla McCulloch. Model 5-49 bola dvojmužná píla s menšou váhou a vyšším výkonom než akýkoľvek iný typ píly tej éry.
McCulloch model 5-49

Od dvojmužnej píly k jednomužnej:

Model 5-49 bol čoskoro nasledovaný prvou jednomužnou pílou typu 3-25. Zrazu boli píly, dovtedy používané len profesionálnymi drevorubačmi, dostupné pre všetkých spotrebiteľov za prijateľnú cenu. Pre spoločnosť McCulloch sa tým otvoril úplne nový trh. V roku 1958 bol názov spoločnosti zmenený na McCulloch Corporation. Spoločnosť pokračovala v raste a prosperovala.
McCulloch model 3-25
Expanzia spoločnosti:

V roku 1964 otvoril Bob McCulloch výrobný závod v Lake Havusa City v Arizone, na pozemku o rozlohe 26 štvorcových míľ. Do dvoch rokov tam vyrástli tri výrobné haly. V roku 1968 predstavil McCulloch pílu Power Mac 6. Táto píla bola najľahšia na svete s hmotnosťou len 6,5 libry. Mini Mac 1 predstavená v roku 1972, poskytovala cenovo dostupnú pílu pre občasné použitie majiteľom domov alebo malých záhradníckych spoločností.
McCulloch v roku 1972  predstavil elektrické reťazové píly a v roku 1980 začal tiež vyrábať benzínové plotostrihy, prevzdušňovače trávnikov a dúchadlá. V roku 1988 sa riaditeľstvo spoločnosti McCulloch presťahovalo do Tucsonu v Arizone.
McCulloch Mini Mac 1
McCulloch dnes:

V októbri 1999 bola firma McCulloch a jej továrne predané spoločnosti Jenga Feng Industrial Co Ltd Tchai-wan. Produkty McCulloch boli vyrábané firmou Jenga Feng až do jari 2008, kedy bola firma Jenga Feng získaná Husqvarnou. Dnes distribuuje produkty McCulloch  spoločnosť Husqvarna.

Zaujímavé video, kde "stará dáma" píla McCulloch 840 osadená metrovou lištou predvádza svoje schopnosti



Pozri aj:




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára