Ako vybrať žacie lanko





Výber správneho žacieho lanka potrápil už nejedného majiteľa vyžínača, alebo krovinorezu. Vybrať optimálnu hrúbku a vhodný profil je niekedy problém. V tomto článku sa pokúsime vysvetliť podľa čoho si vybrať žacie lanko, aby slúžilo podľa vašich požiadaviek.



Profil žacieho lanka:
Poznáme dva najrozšírenejšie tipy, a to okrúhly a hranatý prierez. Každý je vhodný na iné použitie.
Okrúhly profil lanka je vhodný na kosenie okolo obrubníkov, stromov a všade tam, kde je pravdepodobnosť, že sa bude lanko okrem trávy odierať aj o nejaké pevné predmety.
Hranatý profil je vhodnejší na kosenie plochy. Dá sa s ním samozrejme kosiť tak, ako s okrúhlym, avšak je zvyčajne o niečo drahší a pri kontakte s pevnými predmetmi sa aj tak zaguľatí, čím dochádza k zbytočnému mrhaniu peniazmi.

Materiál žacieho lanka:
Predajcovia väčšinou ponúkajú rezné lanká z rôznych materiálov, často aj farebne odlíšené. Zvyčajne stačí na pohodlné kosenie aj priemerná kvalita lanka. Najlacnejšiu variantu zrejme vyskúša veľa ľudí, no rýchlo prejdú na vyššiu kvalitu. Najlacnejšie lanká sa zvyknú viac trhať a ani odlnosť voči oteru nie je nejaká výrazná.

Hrúbka žacieho lanka:
Je prirodzené, že každý človek by najradšej používal čo najhrubšie lanko, no výber priemeru treba špecifikovať podľa konkrétneho stroja na ktorom bude lanko použité.

Hrúbka lanka pre malé elektrické vyžínače:
Za malé vyžínače považujeme stroje do výkonu cca 450 W a elektromotorom uloženým v spodnej časti stroja – pri žacej hlave. Na takéto vyžínače používame lanká s priemerom 1,3 mm. V prípade, že má vyžínač poistku proti preťaženiu môžeme použiť lanko s priemerom 1,6 mm, no hrozí výraznejšie prehrievanie stroja. S takýmito vyžínačmi sa neodporúča kosiť dlhšie ako 10 – 15 minút. Potom by sa mal vyžínač nechať chvíľu bežať na prázdno a následne vypnúť tiež na nejakých 15 minút.

Hrúbka lanka pre väčšie elektrické vyžínače:
Za väčšie elektrické vyžínače považujeme stroje od výkonu cca 600 W a elektromotorom uloženým v hornej časti stroja – pri rúčke. Používame lanká priemeru 1,6mm. Na silnejšie prevedenia o výkone väčšom ako 1000 W môžeme použiť aj priemer 2 mm. S týmito prístrojmi sa dá kosiť dlhšie a silnejšie modely možno použiť aj na kosenie menších plôch.  

Hrúbka lanka pre benzínové vyžínače:
Pre benzínové prístroje používame lanká priemeru 2 mm. Žacie hlavy sú väčšinou prispôsobené tak, aby nebolo možné namotať hrubšie lanko. Vyžínače možno použiť na dokášanie a kosenie menších plôch.

Hrúbka lanka pre benzínové krovinorezy:
Krovinorezy sa vyrábajú v prevedeniach hobby, poloprofenionálnom a profi. Na hobby krovinorezy používame lanká do priemeru 2,5 mm. Na poloprofesionálne prevedenie používame priemery do 2,7 mm a na profi dávame 3 mm lanká. Väčšina "koscov" však používa aj na profi prevedenia lanká 2,7 mm, pretože pri hrubšom lanku už dochádza k jeho zasekávaniu v žacej hlave.

Pozri aj:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára