Ako si vybrať kosačku - 1. časť: Veľkosť záhrady



Predstavte si, že vojdete do obchodu s cieľom kúpiť si kosačku. Asi vás, tak ako mnohých ostatných zaskočí šírka ponuky – naskladané jedno na druhom - elektrické, benzínové,ručné, plastové, kovové... No hotová pohroma.
V tomto článku ( na pokračovanie ) si postupne prejdeme základné parametre kosačiek a tipy podľa ktorých si vybrať najlepší stroj presne pre svoju potrebu.


Keď si niekto kupuje, alebo chce kúpiť kosačku, zvyčajne plánuje niečo kosiť. A práve veľkosť plochy na kosenie je základný parameter pre výber. Obecne platí, že čím väčšia plocha na kosenie je, tým väčší záber by mala mať aj kosačka. Platí to samozrejme aj opačne. Keď niekto plánuje kosiť predzáhradku o rozlohe 10x10 metrov určite si nebude kupovať záhradný traktor...

Takže pred výberom kosačky treba zohľadniť veľkosť plochy, ktorú plánujeme kosiť. Dvor, záhradka, lúka...

Čo sa stane keď si na veľkú plochu kúpim malú kosačku?
V podstate nič vážne, akurát že malá kosačka bude pravdepodobne často preťažovaná, čím sa zníži jej životnosť. A to najhlavnejšie je, že veľkú plochu sa s malou kosačkou chce kosiť málokomu. Jednoducho sa treba pripraviť na to, že budete kosiť dlho a pravdepodobne vás to moc baviť nebude. A dosť pravdepodobne si budete vyčítať tých uštrených cca 50€.

Čo sa stane keď si na malú plochu kúpim veľkú kosačku?
Tiež nič vážne. Budete sa radovať z dlhej životnosti, akurát v malej záhradke sa s nejakou 53cm kosačkou budete pri otáčaní a manipulácií zbytočne namáhať.  

Veľkosť kosačky sa volá pracovný záber – je to šírka kosačky v jej najširšej časti. Vyrábajú sa rôzne veľkosti, viď tabuľka:


Takže aby bolo kosenie príjemným strávením času a nie trápením, odporúčam vyberať aspoň približne veľkosť kosačky podľa uvedenej tabuľky. Každý výrobca, resp. predajca používa podobnú tabuľku. Nejedná sa tu o jeden, alebo dva centimetre, ide o to aby nebol príliš veľký nepomer medzi veľkosťou stroja a veľkosťou záhrady.

Pozri aj:
Ako si vybrať kosačku - 2. časť: Elektrickú, alebo benzínovú
Ako si vybrať kosačku - 3. časť: Podvozok (šasi) kosačky
Ako si vybrať kosačku - 4. časť: S pojazdom, alebo bez
Ako si vybrať kosačku - 5. časť: Funkcie kosačiek
Ako si vybrať kosačku - 6. časť: Výrobca a predajca

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára