Reklamácia stroja v záručnej dobe

Reklamácia nového, alebo zánovného výrobku je nepríjemná záležitosť. Záhradná technika sa totiž zvykne kaziť práve vtedy, keď ju potrebujeme. A niekedy je problém zostať 30 dní bez kosačky, alebo píly.

Ak je na prístroji výrobná vada, alebo vada materiálu, reklamácií predídeme len ťažko. Avšak dodržiavaním určitých zásad môžeme predísť aspoň poruchám vyplívajúcim z nesprávneho používania, alebo zanedbanej údržby.


Na čo si dať pozor pri elektrickej píle:
Základom je vždy ostrá reťaz. Elektromotor je náchylný na preťaženie, a v najhoršom prípade môže dôjsť k prepáleniu vynutia motora. Pri tupej reťazi dochádza k výraznému namáhaniu motora a prejavuje sa citeľným zahrievaním píly, lišty a reťaze.

Na čo si dať pozor pri benzínovej píle:
Okrem ostrej reťaze je tu ešte niekoľko vecí. Dôležitá je pravidelná údržba, najlepšie po každom pílení. Jedná sa o kontrolu a prípadné očistenie vzduchového filtra, kontrola rebrovania motora. Ak sa rebrovanie zanesie pilinami, motor sa prehrieva a môže dôjsť k jeho zadretiu. Počas záruky by sa mal používať originálny olej do benzínu a dôsledne dodržiavať pomer zmiešavania. Naliatie čistého benzínu obsluha spozoruje už po niekoľkých minútach – píla sa zadrie. Namiešaná zmes by mala byť podľa možnosti čo najčerstvejšia. Pri benzínovej píle sa odporúča pracovať vždy s plným plynom. Niektorý užívatelia v snahe ušetriť pár deci paliva, alebo v snahe šetriť motor, pília tenšie drevo na poloplyn. A to je chyba. Motor trpí, pretože nemá plný výkon a dochádza k nedokonalému spaľovaniu. Hovorí sa tomu "zadymenie motora" inak povedané zakarbónovanie. Motor potom nemá výkon a pri dlhodobom používaní takýmto spôsobom môže dôjsť k poškodeniu motora.

Na čo si dať pozor pri elektrickej kosačke:
Nôž by mal byť ostrý a vyvážený. Pri tupom noži dochádza k preťažovaniu a prehrievaniu motora. Pri nevyváženom noži dochádza k vibrovaniu a pri dlhodobom pôsobení sa môžu poškodiť ložiská motora. Pri spúšťaní kosačky, treba vždy zatlačiť bezpečnostné tlačidlo, inak hrozí poškodenie spínača.

Na čo si dať pozor pri benzínovej kosačke:
Okrem noža treba pri benzínovej kosačke venovať pozornosť aj údržbe. Pravidelná výmena oleja a kontrola – čistenie vzduchového filtra by sa nemali zanedbávať. Pri čistení kosačku otáčať iba smerom na rukoväte – dozadu. Inak hrozí zaliatie vzduchového filtra, alebo výfuku olejom. Benzínová kosačka má obmedzenú svahovú dostupnoť 15 stupňov. Čiže dlhodobé kosenie vo svahu môže poškodiť motor, pretože nedochádza k účinnému mazaniu olejom.

Všeobecne pri všetkých kosačkách sa treba vyvarovať nárazu noža do pevného predmetu. To väčšinou znamená ohnutie hriadeľa motora, čo má za následok vibrácie, alebo úplnú nefunkčnosť motora. Oprava je pri lacnejčích benzínových kosačkách nerentabilná. Reklamácia sa nedá uplatniť.
Máte skúsenosť s reklamáciou, ktorá by stála za zmienku? Podeľte sa s ostatnými v komentároch.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára