Pílenie v studenom počasí

Keďže zima nám už klope na dvere prinášam niekoľko tipov pre pílenie v studenom počasí.

Pílenie v studenom počasí:

Pílenie v chladných podmienkach, v snehu alebo do zamrznutého dreva môže spôsobiť rýchle opotrebovanie a možné zlomenie reťaze píly. Ak chcete minimalizovať opotrebovanie pri studenom počasí, postupujte podľa nasledujúcich krokov.


OLEJ – používajte olej menšej hmotnosti na mazanie lišty a reťaze, prípadne olej na mazanie lišty a reťaze riedený na 25 percent čistým petrolejom alebo naftovým olejom. Pri prevádzke použite dvojnásobok takéhoto riedeného oleja a skontrolujte, či sa na reťaz dostáva olej z píly.


NAPNUTIE – reťaz udržiavajte správne napnutú. Často ju kontrolujte a nastavujte.


REZAČKY – rezačky udržiavajte ostré. Kontrolujte ich každú hodinu, v prípade potreby aj častejšie. Nepokúšajte sa píliť tupou reťazou!


HĹBKOMERY – zárez rezačiek sa reguluje výškou prednej časti každej rezačky, čo sa bežne označuje ako hĺbkomer. Hĺbkomery rezačky skontrolujte a nastavte po každom ostrení.


LIŠTA – Drážku lišty udržiavajte čistú a otvory na olej otvorené. Symetrické lišty prevráťte, aby sa koľajnička opotrebovávala rovnomerne.


HNACIE REŤAZOVÉ KOLESO – koleso vymeňte po každých dvoch reťaziach alebo skôr, ak je viditeľne opotrebované. Určite si dôkladne prečítajte príručku výrobcu dodanú spolu s reťazovou pílou.

Zdroj: oregonproducts

Pílite aj v zime? Máte nejké skúsenosti a rady pre ostatných? Vložte to pod článok...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára