Ochranné pomôcky pri práci s motorovou pílou


Pri práci s motorovou, alebo elektrickou pílou, by sa mal brať veľký dôraz na bezpečnosť nakoľko úrazy bývajú v lepšom prípade s trvalými následkami.



Komplexná ochrana hlavy, tváre a sluchu:
Používa sa komplet prilba, ku ktorej sú pripevnené slúchadlá a štít na ochranu tváre. Profesionálni pilčíci majú prilbu ako povinnú bezpečnostnú výbavu. Bežný používateľ motorovej píly však prilbu nutne nepotrebuje. Pri pílení doma na záhrade je asi malá pravdepodobnosť pádu nejakého predmetu z výšky. Ďalej nikoho nepoteší cena cca 70€. Napriek tomu by ani sviatoční používatelia nemali zabúdať na základné bezpečnostné prvky.Ochrana zraku:
Minimálne okuliare by mal mať každý čo s pílou pracuje. Odletovanie pilín do oblasti tváre je pomerne bežná záležitosť a pri zanedbaní treba dúfať v kvalitu práce očného lekára na pohotovosti. Pri práci vo väčších teplotách sa však zvyknú zahmlievať, čo tiež neprispieva k bezpečnosti, ani pohodliu pri práci.
Na ochranu tváre sa tiež používajú ochranné štíty - buď z plexiskla, alebo mriežka z nylonových vlákien. Tieto sú najviac používané, pretože chránia celú oblasť tváre a cena sa pohybuje na cca 10€.
Ochrana sluchu:
Je medzi bežnými používateľmi asi najviac zanedbávaná. Kvalitné slúchadlá sú relatívne drahé ( cca 30€ ), no predávajú sa aj tlmiace štople do uší, ktoré sú otázkou niekoľkých centov. Pri celodennej práci, hlavne s benzínovou pílou dostanú bubienky riadne zabrať. Preto pri dlhodobej práci odporúčam nezanedbávať ani ochranu sluchu.
Antiporezná ochrana:

Málokto ju považuje za dôležitú, ale iba do doby, kým sa nestane nejaká nehoda. Poranenia
reťazou motorovej píly sú veľmi ťažko hojiteľné a často z trvalými následkami. Dnes sú už bežne v predaji antiporezné nohavice, s ktorými sa riziko porezania značne znižuje. Nohavice majú vo vnútri špeciálne vlákna, ktoré sa po zapílení uvoľnia a zablokujú hnacie koliesko píly, čím dôjde k zastaveniu motora.



Ochrana nôh:
Samozrejmosťou by mala byť pevná obuv. Najmä ak sa píli drevo na zemi je zvýšené riziko poranenia. Ideálne je mať topánky, alebo čižmy z kovovou špičkou, ktorá zabráni porezaniu nôh.

1 komentár:

  1. Ja som hrozne rád, že sa bezpečnosť práce posunula úplne niekam inam. Predtým som sa o to veľmi zaujímal a tie úrazy, ktoré sa diali, to bolo šialené. Dnes už je to iný... Aj u nás v práci sú podmienky, aby sme mali pracovné oblečenie z https://www.ardonsk.sk/c/309/pracovne-odevy , topánky a kto chce, môže mať aj helmu.

    OdpovedaťOdstrániť