Čistenie a údržba benzínovej píly



Každý stroj je taký dobrý, ako dobrý je jeho servis.
--Andreas Stihl--




Čistenie a údržba patrí k základným podmienkam bezproblémového používania stroja.
Po krátkodobom nasadení motorovej píly netreba samozrejme ani rozsiahlu údržbu, no po zvládnutí dvadsiatich kubíkov dreva by si píla trocha pozornosti a starostlivosti zaslúžila.

Samozrejme údržba píly je podmienená aj kvalitou použitých náplní. Základnú starostlivosť treba venovať čistote vzduchového filtra. Pri rôznych strojoch rozlišujeme rôzne typy vzd. filtrov. Pri starších, alebo lacnejších pílach je zvyčajne použitý molitánový, niečo ako obyčajná špongia. Čistí sa veľmi jednoducho - umytím vo vode s použitím saponátu, v prípade silného znečistenia, alebo zamastenia je možné použiť technický benzín. Filter potom dôkladne opláchneme čistou vodou a necháme vyschnúť najlepšie pri izbovej teplote. Molitánové filtre treba v rámci možností čistiť čo najčastejšie, keďže ich filtračná kvalita nieje moc vysoká. V prípade jeho deformácie ho treba vymeniť za nový. Cena obyčajne nebýva vysoká.
Momentálne najpoužívanejší vzduchový filter je z plastových mikrovlákien a jeho životnosť je prakticky neobmedzená. Pri neodbornej manipulácií ho však možno pretrhnúť a vtedy je nutná jeho výmena. Cena už je vyššia, niekedy aj desiatky eur. Pri čistení takéhoto filtra použijeme metličku, alebo štetec na odstránenie hrubých nečistôt a potom ho umyjeme vo vode.

Pri vyberaní všetkých typov filtrov treba zapnúť sýtič, aby sa uzavrela klapka v karburátore. Mnoho ľudí si určite všimlo, že po odobratí filtra sa pod ním nachádzajú jemné pilinky. Stáva sa to vtedy keď je nadmerne znečistený. Píle to neprekáža, miniatúrne piliny v motore zhoria, len si treba dať pozor, aby sa pri manipulácií nedostali do karburátora väčšie kusy nečistôt.
Po vyčistení vzduchového filtra je dobré odobrať plastový kryt motora a skontrolovať jeho rebrovanie. Najmä pri pozdĺžnych rezoch sa rez dostáva popod kryt a upcháva ho. Samozrejme sa tým chladiaca schopnosť rapídne znižuje a môže dôjsť až k zadretiu. Preto je nevyhnutná kontrola, prípadne vyčistenie.

-- molitánový vzd.filter --
-- filter z mikrovlákien --
Keď už máme odobratý kryt motora skontrolujeme aj sviečku. Odporúčaný interval výmeny je jeden rok, no takmer nikto to nedodržuje. Treba ju však aspoň vybrať a v prípade potreby vyčistiť. Každý si vie predstaviť, aký problém si môže vyrobiť, keď sa pokúša vybrať sviečku, ktorá nebola 5 rokov von zo stroja. Asi to nepôjde ľahko a hrozí poškodenie závitu.

Samozrejmosťou by mala byť ostrá reťaz a neopotrebovaná lišta.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára