Vodiace lišty



( pozri aj: reťaze )
Dĺžka vodiacej lišty by mala byť adekvátna k výkonu píly. Mnohý ľudia vyberajú pílu podľa dĺžky lišty, a podľa systému: čím dlhšia, tým lepšie. A obchodníci to vedia, ako inak by sme nemali plné hypermarkety píl, ktoré majú lištu 40 cm, a výkon 1,4 kW. Skúste trikrát hádať, ako potom vyzerá pílenie. Pri rezaní celou dĺžkou lišty bude píla iba "ručať" a trápiť sa, a vy s ňou. Takže ak je rozpočet na kúpu píly nízky a neostane na vyšší výkon, nesnažte sa to kompenzovať dlhou lištou. Píla slúži na pílenie a nie na to aby sme do nej potom kopali a nadávali jej, že nechce píliť...

Idem si do obchodu kúpiť lištu:

Dobrý deň, prosím si lištu na pílu. Predavač vám ju podá. Vy zaplatíte a idete spokojný domov.
Nezdá sa vám to príliš jednoduché?
V predchádzajúcom príspevku som písal o reťaziach - ich delení - to isté platí aj pri lištách. Ide o to, že predajvač nemá ani "šajnu" o tom akú máte doma pílu, takže buď mu donesiete starú lištu, alebo si odpíšte tabuľku ( na obrázku ), ktorú nájdete na lište a treba sa pozrieť na píle výrobcu a typ. Ak tabuľku nenájdete, tak zoberte do obchodu aj lištu aj reťaz.Údržba lišty:
Ak sa špici lišty pri koliesku nachádza malá dierka ( na obrázku nižšie ), tak je tam na to aby sa cez ňu mazalo ložisko kolieska. Môže sa mazať dvomi spôsobmi. Buď použijeme originál maznicu na lišty ( nutné zakúpiť si ), alebo použijeme klasickú plastovú injekčnú striekačku s tenkým hrdlom, takým aby sa zmestilo do dierky na mazanie. Ak sa tam dierka nenachádza, tak je lišta bezúdržbová.

1 komentár:

  1. Jani, ještě by bylo dobré říci, že mazání lišty může také probíhat dvěma způsoby: za 1) mazat vždy, při dolévání nádrže, za 2) nemazat nikdy, ani údržbovou lištu! Nic mezi, při občasném mazání se vytváří za trochy vazeliny v ložisku kolečka brusná pasta a ta dovede ložisko zavraždit!
    Radek

    OdpovedaťOdstrániť