Reťaze:



- sú súčasťou rezného ústrojenstva píly, a spolu s lištou robia to o čo nám ide - režú. Používa sa niekoľko typov, ktoré síce na prvý pohľad vyzerajú rovnako ( reťaz ako reťaz, nie? ), ale sú medzi nimi rozdiely. Rozlišujeme 3 základné delenia reťazí, a dvoch najväčších dovozcov reťazí na slovenskom trhu ( Stihl, Oregon ).
Spojka - skladá sa z dvoch častí, spojka s nitom a spojka bez nitu. Drží pokope vodiace články.
Vodiaci článok - jazdí v lište, dôležitým parametrom je jeho šírka. (1,1/1,3/1,5/alebo 1,6 mm)
Zub - skladá sa z dvoch častí:

"Malé" reťaze:
Označovanie: stihl: 3/8picco, oregon: 91
Používajú sa na malých motorových ( hobby ) pílach a nájdeme ich na takmer všetkých elektrických pílach. Šírka vodiaceho článku je väčšinou 1,3 mm, výnimočne 1,1 mm.

"Stredné" reťaze:
Označovanie: stihl:.325, oregon: 21
Nájdeme ich na väčších hobby pílach a na poloprofesionálnych a menších profi pílach. Šírka vodiaceho článku býva rôzna:
- 1,3 mm - pri hobby pílach
- 1,5 mm - pri reťaziach oregon ( Huaqvarna, Dolmar )
- 1,6 mm - Stihl

"Veľké" reťaze:
Označovanie: stihl: 3/8, oregon: 73
Používajú sa na vysoko výkonných poloprofi, alebo profi pílach. Šírka vodiaceho článku býva 1,5 mm u oregonu a 1,6 mm majú reťaze Stihl.

Je lepšia oblá alebo hranatá reťaz?
oblá - oblý profil reznej časti zuba:

hranatá - hranatý profil reznej časti zuba:

Reťaze s oblým profilom slúžia na pílenie "špinavého dreva". Čiže dreva, ktoré je zablatené, alebo inak znečistené. Odporúča sa ešte pri pílení na zemi, kde je zvýšené riziko zapílenia do pôdy a skál. Táto reťaz má dobrý rez a vydrží dlho ostrá. Hranatá má agresívnejší rez, a je určená na pílenie čistého dreva, alebo na stínanie stromov. Pri špinavom dreve sa dokáže veľmi rýchlo zatupiť.

Každý, kto má pílu, tak už asi bol kupovať reťaz a nie vždy tento obchod prebehol bez komplikácií. Úplne najlepšie si zobrať starú reťaz so sebou a je po probléme. Pretože pri konkrétnej reťazi nezáleží len na jej delení, nemenej dôležitý údaj je dĺžka - je daná počtom vodiacich článkov ( od toho sa odvíja aj cena reťaze - čím dlhšia, tým drahšia ). Argumentovanie, že je to taká žltá "štilka" z baumaxu nepomôže. Takže ak neprídete do obchodu a nepoviete: prosím si reťaz 3/8 picco, 52 článkov, šírka drážky je 1,3 mm, tak si radšej zoberte starú reťaz zo sebou a podajte ju predajcovi do ruky, že takúto novú si prosím.

1 komentár:

  1. Hranatý řetěz také nepoužívejte na zmrzlé dřevo, je to stejné jako "špinavé". Rychle ztrácí ostrost!

    OdpovedaťOdstrániť